Kategorier
Ukategorisert

En gladnyhet – PL258 tildeles offentlige midler

Her overrekker regjeringen 4 mill til Norwegian Spitfire Foundation og blir med denne gaven en spydspiss i oppbyggingen av PL258 til flyvende stand. Flyet som få vet styrtet 29.12- 44 bak tyske linjer i Nederland, nettopp med denne Spitfire PL258. Piloten Carl Jacob Stousland overlevde og var på flukt i 79 dager bak tyske linjer før han kom frem til de allierte styrker. Representantene fra regjeringen presiserte at dette prosjektet representerer en viktig del av vår krigshistorie.
På bilde under ser vi fra venstre politikerene Himansu Gulati (FrP), Margrete Reusch (Venstre -som repr for Kulturministeren Abid Raja som var forhindret i å komme), Silje Hjemdal (FrP), Tage Pettersen (H) og Kristin Ormen Johnsen (H) og videre Lars Ness (leder i stiftelsen NSF), Carl Stousland (sønn av Piloten som fløy PL258 på siste tur) og ogsist men ikke minst Cato Guhnfeldt (redaktør og utgiver av bokverket Spitfire Saga – historien om jagerskvadroene 331 og 332).

Lars ønsket velkommen og formidlet i korte trekk historien rundt flyet og prosjektet. Deretter overleverte Merete Reusch på vegne av regjeringen gaven på 4 millioner kroner med ønske om videre godt fremdrift. Silje Hjemdal fortalte mer om prosess og betydningen av dette historiske prosjekt. Lars takket for gave og seansen ble avsluttet med en oppvisning av Harward i loop og roll men den karakteristiske motorlyden som kjennetegner veteran flyene.

Som en liten erkjentlighetsgave og minne fra dagen fikk hver av politikerene et bilde av det historiens flyet tegnet av Tor-Idar Larsen.

Prosjektet PL258 er ment å være et nasjonalt prosjekt hvor private og det offentlig bidrar. Vi har nå Riksantikvaren og Regjeringen som bidragsytere, men også Flymuseet i Bodø har levert flyets motor, og det er mottatt finansiell støtte fra inn – og utland. Det siste viser at prosjektet har interesse langt utover fastlands Norge. Regjeringens støtte til prosjektet bekrefter at dette vil bli noe av og at private og næringslivet vil følge etter. En god følelse knyttet til det løfte vi har gitt om ikke å glemme deres innsats.