Kategorier
Ukategorisert

Den militære minnedag

Grimbergen 4. November 2022

På vår årlige tur til minnedagen var vi 9 etterkommere hvorav 4 aldri hadde tatt turen tidligere. Året var første etter at covid hadde preget de to siste års markeringer.

Vi ble møtt av våre venner Linda og Frans van Humbeek som fortalte oss litt om planer for året.

I programmet var lagt inn en tour i regi av Grimbergen turistkontor med besøk i katedralen, samt Grimbergen microbrewery og tilhørende urtehage. Leder for omvisning i urtehagen var leder i munkeordenen.

Frans hadde i tillegg tatt kontakt med nåværende eier av slottet hvor offiserene i 132 Wing N holdt til under tiden i Grimbergen. Han viste igjen sin gjestfrihet og åpnet opp igjen for et besøk for gruppen. Under avduking i 2016 var slottet stedet for en mottagelse. Slottet var da under oppussing. Denne gangen var det tilnærmet helt ferdig.

Som alltid var det opphold og fint vær. Likevel var det satt opp telt for sikkerhets skyld. I år, et telt på hver side av minnelunden, et for VIP og publikum og et for orkesteret. Samtidig hadde Hangar Flying plantet en hekk slik at minnelunden ble en lukke form – i tråd med de opprinnelige skisser. Alle disse grep bidro til en bedre intimitet rundt markeringen.

Hoved tale Hans Ole Sandnes

Taler fra Luftforsvaret, Borgermestere i Grimbegen og Scramble ble etterfulgt av forsvarets prest.

Seremoni med legging av kranser

Kranser ble lagt på av Den norske delegasjon til NATO, Det norske luftforsvar, Grimbergen Municipality, Den norske Ambassade i Brussel og Scramble.

Veteraner med faner fra Grimbergen

I tillegg ble det lagt kranser fra Hangar Flying, veteranforeninger og lokale foreninger. Et imponerende blomsterhav. Faner fra de lokale Veteranforeningene omkranset blomsterseremonien noe som ytterligere bidro positivt til seremonien.

Vise Admiral Louise Dedichen
og Carl stousland

Et minutts stillhet og den belgiske og den norske nasjonalsang.

Vise admiral Louise Ditrichon avsluttet med et leve Kongen istemt svar fra den militære kontingenten

Så den tradisjonelle etterfølgende fotosesjions ved minnesmerke før alle gikk over for en mottagelse og sosialt samvær med fingermat og drikke.
Vi i Scramble føler at vi blir svært godt mottatt og opplever at rammene rundt den militære minnedagen blir ivaretatt på en utmerket måte fra Grimbergen Kommune, og den Norske militærdelegasjon til Nato. Vi ser frem til kommende år og håper vi igjen kan ta opp tradisjonen med deltagelse fra norske og belgiske barn slik som før Covid. (Ofte kolliderer dessverre minnedagen med nasjonaldag og skolefri).

Etterkommere og venner foran slottet

Etter mottagelsen var det guidet tur for Scramble gruppen og representanter fra Nato og «Belgica – prosjektet». Turen gikk direkte til ny mottagelse, denne gang i Slottet. Det ble en opplevelse. Slottet var pusset opp etter alle kunstens regler med topp kvalitet. Verten Benjamin Van Oudenhove ønsket oss velkommen til sin «ringe bolig». Etter en omvisning oppover i etasjene endte vi tilslutt i kontoret/biblioteket i 3. etg. Her ble vi traktert med champagne/vin og fikk samtidig en liten innføring i oppussingen og planer videre. En av ideene, som også ble formidlet under mottagelsen i 2016, var å etablere et norsk rom med bilder og historier fra tiden den norske 132 Ving holdt til på slottet og i Grimbergen.
Som en lite forsmak på dette overleverte Scramble 3 bilder knyttet til Grimbergen Airfield. To av bilder viser en norsk pilot etter landing Grimbergen med sin sønderskutte Spitfire etter et angrep på Bossum.

Et av bildene – Oppskutt vinge etter tokt

Scramble delte også ut en hedersbevisning til Benjamin van Ouderhove i form av en miniatyr av minnesmerket.

Deretter fulgte en omvisning i Grimbergen katedral med interessante historiske episoder opp igjennom tidene og de munkenes som levde og virket i klosteret.


Vider fikk vi omvisning på Grimbergens Microbryggeri og en tur i urtehage. Etter innføring i bryggeriets prosesser ble vi traktert anbefalt et av bryggeriets anbefalte produkter.
Deretter var det på tide med litt mat i Fenikshof restaurant.

Middagen har blitt en tradisjon for Scrambles medlemmer og gjester og en naturlig avslutning på dagen. Hedersgjester var tidl. Belgisk Ambassadør til Oslo, Nancy Rosignol, og våre venner Linda og Frans van Humbeek.

Frans van Humbeek og Nancy Rosignol

Nancy var en av de aller første som støttet prosjektet og som har fulgt oss gjennom prosessen ble også hun tildelt en miniatyrutgave av minnesmerket.

Påfølgende lørdag og søndag ble tilbrakt i Brussel med byvandring og tilfeldige stopp for mat og sosialt samvær.

En ny vellykket tur til Grimbergen var kommet til ende.