Kategorier
Ukategorisert

Status for gjenoppbyggingen av et historisk norsk jagerfly – Spitfire FN-K PL258.


Det jobbes iherdig i stiftelsen Norwegian Spitfire Foundation (NSF) med prosjektet. Det viktigste er finansieringen og det er dette arbeidet som nå rettes mot myndighetene. Vi opplever at det er stor forståelse for at prosjektet er av nasjonal interesse. På Stortinget forhandles det i disse dager om reviderte statsbudsjett. Vi har fremmet vårt prosjekt overfor alle partier etter beste evne og håper å få tildelt en oppstarts sum – det hadde vært fantastisk og gitt oss en «flying start» bokstavelig talt!!

Siden prosjektet er planlagt finansiert gjennom private og staten, er det viktig at vi etterkommere og familier også sjekker egne muligheter for bidrag. Det er viktig for oss at historien til våre fedre og familiene til de som falt ikke blir glemt. Det var det de uttrykte et ønske om.

I Scramble har vi en egen konto for slike øremerkede midler. Vi håper og ønsker at vi kan samle sammen flere beløp slik at vi kan finansiere en del av flyet.

NSF har delt flyet opp i elementer, fra Spindelen og propell til haleror og hale hjul. Det gir oss et «eierskap» som vi kan «ta og føle på»!!
Flymuseet i Bodø har allerede gitt flyet en motor av samme type som satt i flyet.
Det ser også ut som om vi har fått Flymekaniker linjen på Sola med og at de kan bidra med å bygge deler til flyet etter supervisjon fra Duxford. Det er en hel rekke saker som må avklares før man tillater deler produsert andre utenfor UK.

Parallelt med arbeidet med finansiering og produksjonsforberedelser, jobbes det med å samle informasjon om pilotene og bakkemannskapene som faktisk fløy og betjente PL258.
Det er også krevende.

Pilotene var:

Martin Gran, Eivind Tjensvoll, Vilhelm Nicolaysen, Carl Jacob Stousland, Palle Thomsen (dansk), Nils Ringdal, Trygve Woxen, Olav J Ulstein, Tormod B. Abrahamsen, Peder Lausund, Roy Andre Watvedt, Arvid Steen, Aage Westmark, Birger Tiedemand-Johannessen, Hagbart Berglund, Karl Ferden Haanes, Halvard Gabrielsen, Trygve Martinsen, Kåre Kopperud og Bjørn Ræder.
Vi har foreløpig ingen navn på bakkemannskaper.

Er det noen der ute som kjenner historier eller vet om personer som kan bidra, vennligst ta kontakt og vi vil være dere evig takknemlig.

Sendt beskjed til post@scramble.no